rostlinné bílkoviny
autor: radka • datum: 21:43 12.02.2017 |
Dotaz: |
Dobrý den,
jsem vegetarián a dělám bojový sport i silový trénink. Nechala jsem si sestavit jídelníček, který sice určitě pomůže pomalu nabrat svaly i zhubnout, ale zdroj bílkovin je zde tak omezený, že se takto dá stravovat maximálně měsíc (tempeh, tofu, vajíčka, bílky, mozarela, cottage, nízkotučné sýry). Mám na doplnění bílkovin protein a taky užívám bcaa. Bylo mi řečeno, že se do jídelníčku nehodí luštěniny (cizrna, fazole, hrách...), že nejde o kvalitní bílkoviny. Já je přesto do jídelníčku zařadím kvůli ostatním živinám i pestrosti. Chci se zeptat, zda je tedy opravdu není radno počítat do denního příjmu bílkovin? Jenom jako např. přílohu (počítat se sacharidy?) Děkuji předem za radu |
Odpověď: |
Dobrý den,
neznám přesný důvod, proč by se do jídelníčku luštěniny neměly hodit. Že je do jídelníčku zařazujete pro jejich další živiny a rozmanitost stravy považuji za správné. Rovněž nemám problém je započítat do příjmu bílkovin (a samozřejmě i sacharidů). Navíc, Vámi zmíněná cizrna je dokonce hodnotným zdrojem kyseliny linolové - tzn. řekněme zdravého tuku, který hraje významnou roli v hubnutí. Rostlinné bílkoviny mohou mít přeci jen jeden problém - jejich aminokyselinové spektrum není optimální z pohledu svalového růstu (některé aminokyseliny nebývají v potřebných množstvích). Pokud však budete zdroje bílkovin kombinovat - střídat (budete udržovat jejich pestrost), dá se předpokládat, že chybějící aminokyseliny se doplní z dalších zdrojů bílkovin. Přejeme Vám hodně úspěchů. S pozdravem, Aleš |
Souvisejicí dotazy:
Klíčová slova: rostlinné bílkoviny,rostlinné,bílkoviny |