Hydro
autor: Antonín • datum: 13:32 09.03.2015 |
Dotaz: |
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy je vhodné jist hydrolyzát a kdy syrovátkový protein. Po cvičení si míchám hydro s hroznovym cukrem a syrovátkový protein mám míchat kdy? Předem děkuji za odpověď. |
Odpověď: |
Dobrý den! Syrovátkové proteiny dělíme podle způsobu zpracování na hydrolyzát, isolát a koncentrát. Koncentrát se získává při procesu zkřížené mikrofiltrace, kdy je syrovátka vysokotlakými čerpadly protlačována přes filtry. Nejčastěji je dosaženo koncentrace 70-80%. Opakovaný proces s sebou přináší zvyšování koncentrace bílkovin, snižování laktózy a tuku. Při dosažení koncentrace 90% považujeme produkt za isolát s minimem tuku a mléčného cukru (laktózy), což zajišťuje rychlejší transport bílkovin z trávicího traktu do krve a následně do svalů. Enzymatickou hydrolýzou syrovátkového proteinu dojde k rozštěpení molekul bílkovin na kratší řetězce tzv. peptidy. Tento typ proteinu je vhodný po tréninku, protože se nejrychleji vstřebává. Proces přirozeného rozštěpení molekul bílkovin při trávení je tímto přeskočen. V ostatní denní dobu můžete užívat koncentrát. Jak ovšem bylo naznačeno, nízký obsah laktózy a mléčného tuku zaručují rychlejší vstřebání proteinu. Tyto složky s narůstajícím množstvím fungují z hlediska rychlosti využití proteinu jako brzda. Pokud budete rozmíchávat proteiny s mlékem, dodáte spolu s ním také laktózu a mléčný tuk, které se v mléce přirozeně vyskytují. Tím znehodnotíte proteinový prášek, za jehož náročnou technologickou úpravu jste si zaplatil. Bílkovina pak nebude rychle vstřebatelná a z roztoku se stane pouze mléko s vyšším obsahem bílkovin. Proteiny proto řeďte zásadně vodou!!! |
Souvisejicí dotazy:
Klíčová slova: Hydro ,Hydro, |